Nästan två månader in på nya året vill vi höra hur vår VD på KylKontroll ser på det året som varit och vibbarna framåt.

Visst är det så att tiden går snabbt när man har roligt. Nog för att minnet är gott så är det alltid kul att blicka tillbaka på det som varit. Knyta ihop påsen för att se framåt på ett nytt spännande år. Vår VD Christer Foleby har fått sätta sig en stund och filosofera på året 2022.

-Det har varit ett händelserikt och omvälvande år, säger Christer och tar en sipp på sin kaffe och fortsätter;

-Det som händer i vår omvärld påverkar oss. jag tänker bland annat på kriget i Ukraina. Så mycket lidande och förstörelse till vilken nytta? säger Christer frågande och med eftertänksam blick.

-Vi ska uppskatta det vi har och vara rädda om varandra, för vi lever här och nu.

Vi har många utmaningar med allt från långa leveranstider, prisökningar till att välkomna nya kollegor vilket är positivt.

Hur har då 2022 varit för KylKontroll?

Christer lättar upp och säger leende;

-Här har det också varit omvälvande och händelserikt. Både positivt och utmanande. Det är allt från långa leveranstider och prisökningar som gjort att vi fått ställa om, anpassa arbetet och verksamheten efter de nya förutsättningar som det innebär till att välkomna nya kollegor vilket är positivt.

-Det kräver att alla är med på tåget och drar sina strån till stacken. För alla har sin plats, alla är viktiga och betyder något för KylKontroll.

-Och jag upplever det som att alla här hos oss kämpar på och ställer upp för varandra så att vi kan ha det bra både på jobbet och hemmavid.

Ni som har hängt med på KylKontrolls resa under 2022 blev säkerligen varse om att Vestum köpte KylKontroll i början av 2022.

Hur känns det och vad innebär det för alla?

-Det är ingen större förändring för KylKontroll som företag eller för våra medarbetare. Jag sitter kvar som VD och Peter Malmström är kvar precis som förut. Vi ingår nu i en större koncern som ger oss möjligheter och resurser. Både Peter och jag ser att det är en positiv utveckling för företaget framåt i tiden.

vd, kylkontroll göteborg ab, berättar om året 2022, berättar om året 2023

-Däremot så blev det en del förändringar på kontoret vilket inte är konstigt vid en sådan här försäljning. Det fick oss att tänka till hur vi ska jobba framåt. Vilket bland annat har resulterat i att vi outsourcade en del administrativa uppgifter och renodlade ekonomiavdelningen. I och med att tjänsten som ekonomiansvarig blev vakant, passade vår dåvarande servicesamordnare Emilie Cabrer in på den tjänsten. Så nu är det henne som ni pratar med när det gäller fakturor och betalningar.

-Och så har vi fått möjligheten att anställa fler kyltekniker, både juniorer och seniorer. Vilket känns fantastiskt bra. Det är ju brist på kyltekniker i branschen och vi jobbar strategiskt med att attrahera och hitta bra kyltekniker.

-Vi har etablerat mer samarbete med gymnasie- och vuxenutbildningar. Det innebär bland annat att vi tar emot praktikanter både för att få en inblick i hur arbetet som kyltekniker är och även kunna få möjligheten att praktisera för det som de utbildar sig till. Nu under 2022 var vi med på Gymnasiemässan för att träffa ungdomar och berätta om hur en kylteknikers dag kan se ut. Vår bransch är liten jämfört med elektriker, rörläggare och snickare. Jag tror att man inte vet att det finns jobb som kyltekniker. Plus att det är ett roligt och kompetens-höjande yrke där man som en erfaren kyltekniker samlar på sig en bred kunskap jämfört med traditionella yrken.

-Vi har verkligen fått ett starkt gäng på KylKontroll och 2023 kommer bjuda på fler nya kollegor.

Man ser att Christer är entusiastisk och självklart undrar vi hur det ser ut i kylbranschen i det stora hela.

-Ja, det är högt tryck. Ökade energipriser har ökat efterfrågan på energieffektiva lösningar i en kombination av utfasning av köldmedium med höga GWP-värden. Det driver på utvecklingen av våra tekniska lösningar. Så på produktsidan ser vi att det kommer många nyheter under 2023.

Se över dina system, det är då du kan sänka dina kostnader.

Vi kan säga att det går bra i kylbranschen?

-Det gör det, dock så behöver vi planera och ha tätare kontakter med kunder om lösningar och leveranser. Vilket är positivt för vi gillar att ha kontakt med våra kunder, säger Christer och tittar på sin telefon då det ringer om vartannat.

Innan vi släpper iväg honom så vill vi ha några tips om hur gemene man, kvinna och företag kan vara effektiv med sin energi.

-Till att börja med se över dina system. Utför service för när du gör det på ditt system eller anläggning det är då du kan sänka dina kostnader. Sen är det enkla saker som att rengöra filter och kontrollera flöden. För om du inte gör det så blir det sämre verkningsgrader och din anläggning kommer att användas fel. Vi ser alltför många som tror att de sparar pengar på att inte låta våra kyltekniker komma och göra kontinuerliga servicebesök. Det blir inte lönsamt i slutändan på något sätt.

Vi tackar för dessa tips för att låta Christer återgå till sin vardag på KylKontroll.

Foto: Elite Studio, Isabell Foleby  Text: Isabell Foleby