Vi har lämnat 2023 och gått in på det nya året 2024. Många ser nog 2023 som ett oroligt och tungt år.

Då känns det dags att vi stämmer av läget med vår VD Christer. För att höra hur han har sett på året som varit och vad han tror kommer att hända 2024.

Vi sitter i hans bil på väg från ett kundmöte och då passar jag på att fråga honom om dåtid och framtid.

-2023 har varit ett väldigt utmanande  och tufft år för KylKontroll! Vi har inte haft en sådan lågkonjunktur i byggbranschen sedan 1990-talet. Vi har haft stenhård konkurrens där ute, säger Christer och ser allvarsam ut.

-Då gäller det att ha medarbetare som vill kavla upp ärmarna och bara köra på så gott man kan utefter de förutsättningar som är och det kan jag säga, att det har vi. Och vi har fått ett så bra resultat som det går att få utefter det.

-KylKontroll har haft fantastiska år och nu kom lågkonjunkturen, vilket inte är första gången. I sådana här tider blir det att vi som grupp kommer närmare varandra, vi samlar kraft och jobbar effektivare. Det är nu som vi har möjligheten att höja våra blickar, utbilda oss och bygga oss starka. Så står vi redo i startgroparna när det kör igång igen. KylKontroll kommer gå stark ur den här lågkonjunkturen.

Vi ska vara glada över att vi har Västlänken, för den har hållit igång Göteborg mer än andra städer.

Tror du att lågkonjunkturen kommer hålla i sig 2024?

Jag ser att Christer tänker och med eftertänksamhet så:

-Jag ser att 2024 kommer bli ett bättre år och magkänslan säger att under Q3 kommer det vända. Kanske inte i samma takt men jag ser definitivt en ljusning.

-Jag har sagt det tidigare och jag säger det igen. Vi ska vara glada över att vi har Västlänken. För den har hållit igång Göteborg mer än andra städer. Den är jätte positiv för Göteborg. Jag vet att det har varit och är mycket negativ kritik för Västlänken men för byggbranschen så har det bara varit positivt.

-När det gäller bostadsbyggandet så märker vi att det har stoppats upp vilket har gjort att många har varit tvungna att säga upp anställda och sånt är aldrig kul. Vi jobbar stenhårt för att inte komma dit utan att alla ska få vara kvar och istället ska vi nyanställa.

Hur har KylKontroll påverkats av allt som händer?

-Ja, självklart har vi påverkats. Det har varit prisökningar på material, drivmedel, el, allt i stort sett. Fast det som har blivit bättre är leveranstiderna jämfört med hur det var under pandemin. Fabrikerna har kommit ikapp, kanske inte helt tillbaka på det normala men helt acceptabelt.

-Vårt trumfkort är att vi jobbar med energiåtgärder som sänker kostnader för kylning och uppvärmning för våra kunder.

Så du säger att kylbranschen är fortfarande het?

-Japp, den är het. Vi har fortfarande elpriser som är höga bland annat. Gör vi då rätt energikalkyler som visar att det finns pengar att spara in med en kylanläggning eller värmeanläggning och att payoff-tiden hämtar hem sig snabbt, då blir det en väldigt god investering för både ombyggnad och nybyggnation.

Det är alltså energipriserna som styr om man investerar i en värmepump?

-Mycket styr det ja. Våra kunder inom fastighetsbranschen har inte samma möjlighet att investera som tidigare. Men de väljer ändå att investera i värmepumpar för att den sparar pengar.

Finns det några andra aspekter varför företag vill investera i en kyl- eller värmeanläggning?

-Vi lever i en tid där vi ska ställa om och då bland annat minska GWP-värdet. Många köldmedium är på väg att tas bort för att de har för höga GWP-värden. Så när ett byte ska göras av energikälla, då kollar man också på ett miljövänligare alternativ.

Vilka köldmedium kollar man på då?

-CO2 har blivit på tapeten och då framför allt när det gäller kyl och frys.

KylKontroll är väl inte så kända för att jobba med CO2 eller?

-Nä, vi har inte haft fokus på kyl och frys utan jobbar främst med processkyla, komfortkyla och datakyla. CO2 passar inte för det då verkningsgraden är sämre för de ändamålen.

-HFO1234ze ett väldigt bra alternativ som har hög verkningsgrad och blir då energieffektiv i de applikationer som vi jobbar med. Tyvärr så får det oftast dålig kritik vilket jag tycker är oskäligt eftersom det finns olika HFO:er och då drar man lätt alla över en kam. Då finns de som gärna lyfter upp nackdelarna istället för fördelarna av detta köldmedium, lite som Krösa-Maja i Emil i Lönneberga

Nu är vi inne på ett område som Christer verkligen brinner för. Det är ju det här som han har jobbat med större delen av sitt liv, energi.

-Och så har vi propan som också är ett alternativ. Men, det som många inte tänker på där, det är att propan tillverkas av restprodukter från bensin och diesel. Och då blir det ett fossilt köldmedium och vi ska ju bli fossilfria. Plus att propan har en hög brännhastighet och då krävs det högre krav vid installation och användning av anläggningen.

Något som alla pratar om i kylbranschen är ju F-gasförordningen och kommer kylbranschen bli begränsade?

-Den har delvis trätt i kraft. Och som vanligt när det kommer nya förordningar så är det först på EU-nivå som sedan blir omvandlat till nationella tolkningar hur vi ska förhålla oss till den.

-Nä, jag ser ingen begränsning för kylbranschen utan att vi får hjälp med hur vi ska förhålla oss till den och de nya köldmedium som nu kommer ut på marknaden. Många målar fan på väggen och menar på att nu är det över för kylbranschen men så ser inte jag det. Våra leverantörer som tillverkar maskiner får också utveckla och anpassa sig. Sen ligger det på oss att det blir rätt installerat med rätt köldmedium för ändamålet.

e a rosengrens gata 15 västra frölunda vd christer foleby servicebil

Tyvärr så är det inga 10-åringar som säger att de ska bli kyltekniker när de blir stora och det måste vi ändra på.

Något positivt då som har hänt under 2023?

-KylKontroll besökte ClimaVenetas fabrik i Bassano del Grappa tillsammans med Mitsubishi Electric i september. Det blev en fantastisk resa och upplevelse, Jag tror många av oss rider på den känslan fortfarande.

Det har varit några större projekt, bland annat World of Volvo vilket vi tycker är jätte kul.

-Och så har vi anställt nya medarbetare, så där går vi mot strömmen. Vi får inte glömma vår oktoberfest, den slog nog alla rekord förra året. Det åts gulaschsoppa och bratwurst så det stod härliga till, säger Christer och skrattar.

-Vi har varit ute i skolor och träffat elever för att öka intresset för att bli kyltekniker. Tyvärr så är det inga 10-åringar som säger att de ska bli kyltekniker när de blir stora och det måste vi ändra på. Traditionen är att man väljer yrken som elektriker, rörläggare eller snickare. De som väljer att jobba som kyltekniker är ett unikum om kunskap. För att få en kylmaskin att fungera behöver man kunna hela kyltekniken, vvs, rör-sidan för att få medium och flöden rätt, förstå ventilation och så hela styrbiten. Kyltekniker får en systemkunskap som är få förunnat, oslagbar och framför allt användbar i alla lägen. Det vi saknar är tjejer som blir kyltekniker.

-Och vi har hela vår stab på kontoret som sköter det dagliga med att ta emot felanmälningar, orderhantering, fakturering, marknad, projektledning och teknisk försäljning.

-Alla är lika viktiga hos KylKontroll och alla behövs för annars kommer inte vårt kugghjul rulla på om en kugge fattas.

Så var vi då framme vid kontoret på E A Rosengrens Gata 15. Där har KylKontroll varit i många år och du har säkerligen varit där, kanske på vår oktoberfest.

Bild: Bulldog Media, Isabell Foleby      Text: Isabell Foleby